20 september 2023 - Restauratie harp-register

De harp is een register dat in 1993 uit het orgel is gehaald en op de vierde orgelkamer lag te verstoffen. Eind 2022 is het naar de werkplaats vervoerd. En daar is het inmiddels grotendeels in oude luister hersteld.
Ook deze restauratie is eersteklas ambachtswerk, kost veel tijd (o.a. veel fijnmechanische onderdelen) en vraagt veel vindingrijkheid. De restauratie wordt met zoveel mogelijk authentieke materialen uitgevoerd.

Het is een bijzonder orgelregister, dat niets met een harp te maken heeft. Dit register is bedoeld om een specifiek effect van de toonvorming van de harp te imiteren. 

Harp deel 1 in werkplaatsHet eerste deel van het grotendeels gerestaureerde harp-register (19 september 2023).

De harp is als een soort xylofoon gebouwd, waarbij metalen toonstrips (platen) door middel van een pianomechaniek worden aangeslagen. Dit mechaniek werkt middels een ingewikkeld systeem. Het wordt aangestuurd door een elektrisch relais en twee pneumatische relais: de ene met een klein en de andere met een wat groter balgje.

Harp deel 2 in werkplaats

Boven: het tweede, kleinere deel van het harp-register (19 september 2023).


Ongerestaureerd, klankbuizen

De karakteristiek van de toonvorming bij een harp is een zeer duidelijke aanzet, gevolgd door een langzaam uitstervende mooie zachte, ronde toon. Een uitstervende toon is bij het orgel niet mogelijk, maar een duidelijke aanzet, gevolgd door die mooie ronde toon wel. En dat gebeurt als je dit harpregister als aanzet combineert met de mooie ronde toon van bijvoorbeeld een fluitregister.

Een harmonium heeft soms een 'Percussion'-register. Dat werkt op ongeveer dezelfde manier. 

Met dank aan Berend Veger.

 

 

 

 Links: het ongerestaureerde harp-register met hamers en klankbuizen onder de metalen toonstrips, die hier niet zichttbaar zijn (15 mei 2023).