9 mei 2023: Adoptieactie voor geschonken Labiaal-klarinet register

Mense Ruiter Orgelmakers uit Ten Post heeft aan de Stichting een compleet register voor het orgel geschonken. Het is er niet zo maar één, maar een bijzonder en zeldzaam register: een Labiaalklarinet.
Vanaf de jaren 70 van de vorige eeuw is Mense Ruiter bij ons orgel betrokken geweest, door advisering of omdat ze het jaarlijks onderhoud uitvoerden. We zijn het bedrijf bijzonder erkentelijk voor deze schenking!.

Labiaal-klarinetEr zijn maar weinig orgels die een dergelijk register bezitten. Een klarinet is eigenlijk een instrument, dat een toon maakt door middel van een riet. Maar dit is geen tongwerk-register, in deze pijpen zit geen riet. Door de speciale vorm van de pijpen hoor je het geluid dat lijkt op dat van een klarinet. 

Dit register past erg goed in het klankconcept van ons orgel (het orgel als een symfonie-orkest). Deskundigen vinden, dat we deze kans niet aan ons voorbij moeten laten gaan: het wordt een unieke aanwinst.

Het register is nu in de werkplaats van Adema’s Kerkorgelbouw, onze orgelrestaurateur. De pijpen zijn beschadigd en verweerd. Ze hebben lange tijd bij Mense Ruiter Orgelmakers in opslag  gelegen. Herstel is dus nodig. De kosten daarvoor zijn door Adema berekend op ruim € 3.000,-.

Labiaal-klarinetOm de financiering rond te krijgen bieden wij dit register ter adoptie aan.

We zouden het bijzonder op prijs stellen als u daaraan mee wilt werken. U kunt een bedrag overmaken op bankrekeningnr. NL 22 SNSB 0705 9367 59 van de Stichting Vrienden van de Grote Kerk te Veendam onder vermelding Adoptie klarinet. Ieder bedrag is welkom!

Adema's Kerkorgelbouw doet ook een flinke duit in het (collecte-)zakje: hij maakt een windlade geschikt voor plaatsing en zorgt ook voor de juiste stemming en intonatie - kosteloos!

Als dank zullen we bij dit register een document plaatsen waarin de namen worden vermeld (zonder gedoneerd bedrag) van alle mensen, die de plaatsing financieel hebben mogelijk gemaakt. Indien u een vermelding niet wenst, geef dat dan a.u.b. even aan ons door.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Martin Panman,  tel: 06 2118 4804.