3 mei 2023 - Luchtverwarming

De kanalen van de luchtverwarming in de kerk zijn vernieuwd. Het had niets met de orgelrestauratie te maken, maar toen in de organistenkamer alles open lag kon dit ook worden aangepakt. De luchtverwarming is in de jaren 60 van de vorige eeuw aangelegd. De kachel, die in het stookhok tussen organisteningang en toren staat, werd al eerder vervangen. Nu moesten de kanalen vernieuwd worden. De oude kanalen waren namelijk zo lek als een mandje en slecht geïsoleerd. Ze moesten worden vervangen door een geheel nieuw systeem met goede isolatie.

Dirk SmidFoto links: Dirk Smid maakt het gat kerkzaal-stookhok passend.

Dat bleek een ingreep met verrassingen te zijn. Het oude blok boven de kachel kon niet zomaar verwijderd worden. Daarvoor moest het dak van het stookhok gedeeltelijk verwijderd worden. Het tientallen kilo's wegende blok werd er uitgetild en kon naar de schroothoop. Vervolgens werd het nieuwe blok op de kachel gemonteerd. Dirk Smid en Roel BoosmanDaarna werden de oude kanalen verwijderd en moesten de nieuwe kanalen aangelegd worden op de plek van de oude: door de muur stookhok-kerkzaal heen, in de organistenkamer, met daar vertakkingen naar links en rechts; onder de vloer van de orgelgalerij door naar de uitstroomopeningen.

Foto rechts: Dirk Smid en Roel Boosman brengen de doorvoer stookhok-kerkzaal aan.

Het is eenvoudig gezegd, maar er komt heel wat bouwkundig en technisch inzicht aan te pas om dit alles goed voor elkaar te krijgen. Oud en nieuw verschillen enigszins van afmeting. En de luchtstroom moet op een goede manier in de kerkzaal geblazen worden: zo, dat de kerkzaal binnen een redelijke termijn op temperatuur kan worden gebracht en gehouden. Maar mensen mogen niet op de tocht komen te zitten, gordijnen niet wapperen en de paaskaars moet blijven branden. Er mag geen geluidsoverlast in de kerkzaal zijn.

Daarnaast moeten het orgel en het andere houtwerk in de kerk er zo weinig mogelijk onder de verwarming te lijden hebben, want hout werkt: temperatuurschommelingen zorgen voor inkrimpen en uitzetten van het hout. Gebeurt dat te heftig en is ook de luchtvochtigheid niet goed, dan ontstaat (grote) schade. Het aanbrengen en afstellen vereist dus vakmanschap. Gelukkig is Dirk Smid zo'n vakman, die dit met veel inzet én met hulp van Roel Boosman, Peter Riepma en Piet Zigterman Rustenburg voor mekaar maakt. Ze verdienen een compliment.

Foto onder: het gat tussen stookhok en kerkzaal, Dirk Smid maakt het passend voor het nieuwe kanaal.

Dirk Smid, passend maken