3 mei 2023: Restauratieschilderen

Na zorgvuldig onderzoek, dat resulteerde in een gedetailleerd restauratierapport, en overleg met kerkrentmeesters en stichting hebben Karin Veldman en Jantina Veltman (restauratie- en decoratieschilders) een plan van aanpak opgesteld. Het bestaat uit twee fasen.

De eerste fase, het voorbereidende werk, is door Henk Vasse gedaan: de orgelkas, de voorkant van de orgelgalerij en de pilaren eronder zijn afgeschuurd en in de grondverf gezet.

Karin VeldmanVanaf 2 mei 2023 wordt aan de tweede fase gewerkt: Karin Veldman en Jantina Veltman zijn bezig om het orgel zijn oorspronkelijke uiterlijk uit 1928 terug te geven: imitatie eiken. Daarnaast wordt het houtsnijwerk weer opgehoogd met bladgoud.

Links Jantina Veltman net onder het tongewelf aan het werk bij de zuidelijke pedaaltoren.
Voor de foto's hebben Jantina, Karin en Mark hun ademhalingsmaskers even afgezet.

Jantina VeltmanHet is een arbeidsintensief werk, waarbij oude technieken en materialen gebruikt worden. Prachtig om te zien met hoeveel liefde en aandacht gewerkt wordt. De verf wordt in meerdere lagen opgebouwd; lichtlijntjes, schaduwlijnen, nerven en nog veel meer worden aangebracht en langzaam ontstaat het eindresultaat. Kwastjes, stukjes jute en andere gereedschappen worden gebruikt om het 'hout' tevoorschijn te toveren, het lijkt wel magie - schitterend!

                     Rechts: Karin Veldman.

Deze technieken moeten natuurlijk behouden blijven. Karin Veldman en Jantina Veltman begrijpen dat: stagiair Mark Hoving schildert mee. Mark volgt de opleiding restauratie- en decoratieschilderen aan de Cibap Vakschool te Zwolle. Hij is daarnaast toegelaten tot het  excellentieprogramma 'Specialist Restauratie en Decoratie' van Nimeto Utrecht.
Heel mooi, dat onze kerk op deze manier ook 'werkplaats behoud oude ambachten' is.

Hieronder: Mark Hoving.

 Mark Hoving