Odd Fellows in Grote Kerk

Independent Order of Odd FellowsZaterdag 29 oktober 2022 vierde het Noordelijk Kampement no. 2 van de Independent Order of Odd Fellows het honderdjarig bestaan in de Grote Kerk. Ruim 100 broeders en zusters waren daarbij aanwezig. Het was een feestelijke dag met boeiende sprekers (én een goed verzorgde lunch). De Stichting Vrienden van de Grote Kerk was gastheer.

Organist en stichtingsbestuurslid Doewe Kraster bespeelde een aantal malen het orgel. Bijzonder, want het was voorlopig de laatste keer dat het orgel in deze staat klonk. De komende dagen zal het namelijk ontmanteld worden. Er volgt een grote restauratie, die tot tenminste eind 2023 duurt. En dan zal het orgel weer klinken zoals het in 1928 klonk - naar de ideeën van organist dr. Fried Schmidt-Marlissa en de inzichten van Albert Schweitzer, orgeldeskundige (en ook Bachkenner en tropenarts). De restauratie wordt uitgevoerd door Adema's Kerkorgelbouw Hillegom. Adviseur is dr. Natascha Reich.

Speciaal voor het orgel werd een walnotenverkoopactie gehouden. De opbrengst daarvan ging naar de orgelrestauratie: € 400,-. De cheque werd namens de Odd Fellows door Harry Rosing aan stichtingsvoorzitter Martin Panman overhandigd. Daarnaast schonken de Odd Fellows € 350,- aan de stichting, ook ten bate van de orgelrestauratie. We zijn de Odd Fellows bijzonder erkentelijk voor deze financiële steun!