28 oktober 2022 - En toen werd het Oekraïens volkslied gezongen

En toen werd het Oekraïens volkslied gezongen in de Grote Kerk: 'Nog is Oekraïnes glorie niet vergaan, noch zijn vrijheid'. De beide koren zongen het vol overgave, terwijl ze de grote blauw-gele vlag vasthielden. Het raakte de ruim 200 bezoekers en het maakte een diepe indruk. De ruim 200 bezoekers hoorden het staande aan.
Dzvinochok en Vognyk zingen volkslied

Op vrijdagavond 28 oktober 2022 gaven de jongerenkoren Dzvinochok (Belletje, jongens) en Vognyk (Vuurtje, meisjes) uit Kiev samen een concert in de Grote Kerk. Het thema was: 'The world is standing together with Ukraine'.

Dzvinochok, dat voor het eerst in Nederland optrad in 1993, verzorgde al tientallen concerten in ons land. Het was voor de derde keer in de Grote Kerk, maar in een andere samenstelling dan voorheen: de oudere jongens en mannen zijn achter gebleven voor bescherming en verdediging van hun land; het koor bestond nu uit twintig jongens en twintig meiden in de leeftijd van 8 tot en met 16 jaar. Ze kwamen naar Nederland om hun gevluchte landgenoten uit o.a. Muntendam, Wildervank en Smilde een hart onder de riem te steken en om blijvende aandacht en steun voor hun vrijheidsstrijd te vragen.
Dzvinochok en Vognyk, kerkzaal

De koren zongen onder leiding van Ruben Tolmachev (jongens) en z'n vrouw Olena Solovey (meiden). De muzikale basis is de orthodox Byzantijns-Slavische koorzang, maar ook meer westerse koormuziek was te horen. En steeds in een variërende setting, waarbij ook het jonge dochtertje van de dirigent op een gegeven moment bij een solo-optreden de show stal. De koren benadrukten de eigen muzikale traditie van de Oekraïne, het bepaalt zeker in deze tijd mee hun identiteit.
Dzvinochok en Vognyk, dochtertje dirigent

De avond was een groot succes. De collecte bij de uitgang leverde € 1.770,- op. Dat geld wordt ingezet voor het in stand houden van het koor en voor steun aan door de oorlog getraumatiseerde kinderen van het koor en daarbuiten.