Requiem voor een orgel...

Een schitterend concert op 1 oktober 2022 met vooral Engelse koorwerken. Choral Voices uit Groningen zong de sterren van de hemel: van ingetogen en gevoelig naar uitbundig en alles onder de bezielende leiding van dirigent Daniel Rouwkema. O.a. werken van Malcolm Archer ('All creatures'), Henry Purcell ('Hear my prayer') en Percy Whitlock ('Be still my soul') werden ten gehore gebracht. En bij dit alles liet Mattijs de Vreugd het orgel op een voortreffelijke manier horen.

Choral Voices - VeendamEr was ruimte voor samenzang: 'The church's one foundation' (Aurelia) en 'Praise the Lord, the Almighty, the King of creation' werden uit volle borst door de plm. 75 aanwezigen meegezongen.Organist Mattijs de Vreugd begeleidde het koor en de samenzang. En hij liet het orgel voor de pauze in volle glorie horen tijdens de 'Toccata in seven' van John Rutter. Na de pauze klonk de 'Prelude in d minor' van Edward C. Bairstow. Prachtig gespeeld met veelbelovende registraties. 

Tijdens dit concert was het orgel voorlopig voor de laatste keer als concertorgel te horen: - de grote restauratie is 26 september gestart. Daniel had na de pauze ingetogen stukken geprogrammeerd. Het orgel valt straks stil, een Requiem (rust) breekt aan. O.a. Charles V. Stanford ('Nunc dimittis') en Maurice Greene ('Lord let me know mine end') klonken in de kerk. En delen uit het Requiem van Gabriel Fauré.

De avond werd besloten met 'The lord bless you and keep you' van John Rutter.

Requiem voor een orgel, maar niet 'Aeternam' (eeuwig). De restauratie is begonnen. December 2023 verwachten we, dat het orgel weer zal klinken zoals dr. Schmidt-Marlissa het in 1928 bedoeld heeft: 'Resurrexit in gloria' dus. We zien er naar uit!