Laatste concert voor orgelrestauratie: Choral Voices o.l.v. Daniël Rouwkema, Mattijs de Vreugd - orgel

zaterdag, 1 oktober, 2022 - 19:30

Op zaterdagavond 1 oktober komen Choral Voices o.l.v. Daniel Rouwkema en organist Mattijd de Vreugd dit 'laatste' concert verzorgen. Het orgel wordt ingezet voor de begeleiding van het koor, voor de begeleiding van de samenzang en als solo-instrument. Het concert staat grotendeels in het teken van Engelse kerkmuziek.

Het koor zal natuurlijk voor in de kerk zingen, maar ook vanuit de organistenkamer, die in 1928 door dr. Fried Schmidt-Marlissa werd vergroot en akoestisch aangepast, om ruimte te bieden aan een klein koor of een ensemble.

Tijdens dit concert is het Faber en Dienesorgel (voorlopig) voor het laatst te horen. Hierna begint de restauratie, die tot eind 2023 zal duren.

Choral Voices in Engeland

Choral Voices is een gerenommeerd koor uit Groningen, dat in binnen- en buitenland lovende recensies krijgt voor hun interpretatie van Engelse koormuziek. In stad en provincie is veel waardering voor hun maandelijkse 'Evensong' in de Nieuwe Kerk te Groningen.

Daniël RouwkemaDaniel Rouwkema (*1974) werd op zijn 14de benoemd als organist in Smilde. Van jongs af aan componeerde en arrangeerde hij muziek, hetgeen een sterke impuls kreeg na zijn kennismaking met de Engelse koormuziek.
Zijn werken voor koor en orgel lijken in Engelse kerken en kathedralen geboren. Geïnspireerd door grootheden als Herbert Howells (1892-1983) en John Rutter (*1945) schrijft hij toegankelijke melodieën en zettingen, gebaseerd op liturgische teksten en geliefde hymnen uit de Anglicaanse traditie.

Van 2002 tot 2005 werkte Rouwkema in Chester (Chester Cathedral) en in Belfast waar hij als Master of Music van de St. George's Church organist en dirigent van het jongens- en mannenkoor was.
Momenteel is hij artistiek leider van Vocaal Ensemble Magnificat te Emmen,  Koorvereniging Concertante te Voorburg, Choral Voices te Groningen en de Utrechtse Schola Davidica. Met de twee laatst genoemde gezelschappen verzorgt hij iedere maand een Choral Evensong in de Groningse Nieuwe Kerk en de Janskerk in Utrecht.

Mattijs de VreugdMattijs de Vreugd (1980) studeerde orgel bij Theo Jellema aan het conservatorium te Groningen. Zijn master improvisatie heeft hij gehaald bij Jos van der Kooij aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Tevens heeft hij drie jaar van de opleiding koordirectie bij Louis Buskens genoten. Naast zijn studie heeft hij ook masterclasses gevolgd bij o.a. Joris Verdin, Olivier Latry en Wolfgang Zerer.

Hij treedt regelmatig op als begeleider van diverse koren tijdens diensten, concerten en cd-opnamen. Enige werken die hij als begeleider gespeeld heeft zijn: het Requiem van G. Fauré en M. Duruflé, Rejoice in the Lamb van B. Britten, Chichesterpsalms van L. Bernstein en Messe Solemnelle en ut# mineur van L. Vierne.

Als organist is hij verbonden aan Schola Liturgica waarmee hij meerdere malen per jaar met mee naar Engeland reist. Zo heeft hij o.a. gespeeld in de kathedralen van Canterbury, Durham, London (St. Pauls), Salisbury, Winchester en York Minster.

Zaterdag 1 oktober, aanvang: 19.30 uur. Entree: € 10,-, tm. 12 jaar: € 5,-