Willem van Twillert: orgelconcert

zondag, 29 mei, 2022 - 15:00

Informatie over het orgelconcert:
Het programma van 29 mei bestaat uit werken die oorspronkelijk voor orgel zijn gecomponeerd en enkele werken die voor orgel zijn bewerkt (Allegri, Handel, Bach, Puccini). Overzicht:
Georg Frideric Händel (1685-1759): Ouverture Music for the Royal Fireworks; Gregorio Allegri (1582-1652): Miserere mei; Johann Sebastian Bach (1685-1750): Der Gott der mir hat versprochen; Henry Mulet (1878-1967): Tu es petra; Cornelis Jan Bute (1889-1979): Prelude, Courante en Gigue uit 'Suite in ouden stijl'; Hans-Andre Stamm (*1958): Toccata on a Highland Cathedral; Giacomo Puccini (1858-1924): Zoemkoor; Louis Vierne (1870-1937): Carillon de Westminster; Willem van Twillert (*1952): Improvisetta; Mons Leidvin Takle (*1942) Carpe Diem en Finale uit Festivity.
Entree: € 10,-, tot en met 12 jaar: € 5,-.

Sommige werken passen, wat betreft jaar van verschijnen, stilistisch niet op het Faber en Dienesorgel uit 1927. Deze composities krijgen dientengevolge een muzikale vertaling voor dit romantisch orgel te Veendam. Voor dergelijke vertalingen van composities is dit Faber en Dienesorgel ook bij uitstek bedoeld en geschikt. Willem van Twillert bestrijkt met zijn programma's graag een zo breed mogelijk scala aan vormen en stijlen om het programma voor het publiek zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Anderzijds blijft het zo dat smaken verschillen, gelukkig maar...

We verheugen ons op dit concert.

Willem van Twillert, VeendamWillem van Twillert kent de mogelijkheden van het Faber en Dienesorgel bijzonder goed. Op zijn Youtube-kanaal zijn meerdere door hem op ons orgel gespeelde werken te horen. Op datzelfde Youtube-kanaal staat ook een informatieve documentaire over het Faber en Dienesorgel, gemaakt door Herman Logtenberg, in samenwerking met Willem van Twillert, Sonja Koopal en 'onze' Berend Veger. De documentaire staat ook op onze website: kijk bij Home onder Nieuws en zoek daar 'Documentaire' op. Zeer informatief!

'Peace may be exchanged' van Dan Locklair gespeeld op het Faber en Dienesorgel, past helemaal in deze roerige tijd. Het is een meditatief werk. Bijzonder: het pedaal voegt grotendeels twee stemmen toe (met twee voeten gespeeld). Klik hier voor de link naar het Youtubekanaal van Willem van Twillert.