3 december 2021: Documentaire over orgel

Herman Logtenberg van Stichting Promotie Orgel Projecten, Sonja Koopal en organist Willem van Twillert zijn enthousiast over orgelkunst - zie hun Youtubekanaal en verbaas u over het veelzijdige karakter, de pakkende uitleg, de mooie opnames, de vele orgels die de revue passeren en het prachtige orgelspel. En jazeker: Veendam komt regelmatig voorbij!

Stichting POPZijn enthousiasme én zijn belangstelling voor het bijzondere Faber en Dienesorgel in Veendam hebben ertoe geleid dat Herman Logtenberg een boeiende documentaire gemaakt heeft over dit opmerkelijke orgel in de Grote Kerk van Veendam. Herman heeft de gehele video editing voor deze documentaire gratis gedaan, omdat orgels en met name het orgel in Veendam zijn interesse hebben. Hij heeft van alle opnames in Veendam een logisch en boeiend geheel gemaakt en voor alle uitdagingen bij deze documentaire (en dat waren er vele) een oplossing bedacht. Dus alles wat te maken heeft met montage, filmtechniek, kleurcorrectie, geluidsniveau, beeld en geluid synchronisatie - kortom alles wat komt kijken bij het maken van deze documentaire: het is het werk van Herman Logtenberg. Hij heeft het met plezier en om niet gedaan. En het resultaat mag er zijn. Chapeau!

In de documentaire geeft Berend Veger een gedetailleerde toelichting op stijl, bouw, pijpwerk en de aanleg van windlades van dit bijzondere orgel.

Willem van Twillert geeft in de documentaire een algemene schets omtrent de totstandkoming van het Faber & Dienes-orgel. En natuurlijk laat hij het orgel horen, voor deze gelegenheid gestemd door Berend Veger.

De Stichting is met name Herman Logtenberg, die er tientallen uren werk in heeft zitten en zeker ook Sonja Koopal, Willem van Twillert en Berend Veger bijzonder erkentelijk voor alle tijd en energie die ze er ingestoken hebben.

De video staat op het YouTubekanaal van Willem van Twillert. Door hier te klikken gaat u er naartoe.

Aanvulling op de documentaire: definitieve besluit subsidietoekenning door provincie Groningen volgt maart 2022; indien positief, dan start de restauratie september 2022. Het gerestaureerde orgel wordt dan eind 2023 opgeleverd. Het restauratieteam bestaat uit Adema's Kerkorgelbouw - Hillegom, Veldman en Veltman Restauratie- en Decoratieschilders - Oudemolen, Schildersbedrijf Vasse - Muntendam en last but not least onze adviseur: dr. Natascha Reich.