Léon Boëllmann: Suite Gothique - Introduction, choral

Léon Boëllmann werd in 1862 geboren in Ensisheim (Elzas). Hij kreeg orgel- en pianoles van o.a. Gustave Lefèvre en Eugène Gigout. Boëllmann werd bekend als 'een toegewijde leraar, scherpe criticus, getalenteerde componist en succesvol artiest, die aangename klanken uit weerspannige instrumenten haalde'. Tot aan zijn vroege dood in 1897 (35 jaar oud) was hij cantor-organist van de Église Saint Vincent de Paul in Parijs.

Uit de Suite Gothique van Boëllmann speelt Lukas Jan Schoonbeek op het Faber en Dienesorgel in de Grote Kerk te Veendam deel 1: Introduction - Choral. Opname: 30 oktober 2021 - Gerrit de Vries, Schmidt-Marlissaconcert; van dit concert is een CD beschikbaar.

Lukas Jan Schoonbeek (1980) is als organist verbonden aan de Columnakerk te Groningen. Daar bespeelt hij het Porritt-orgel (1890). Juni 2021 is hij cum laude afgestudeerd voor de Master of Music aan het Prins Claus Conservatorium Groningen. Momenteel combineert hij zijn muzikale praktijk met de functie van docent-onderzoeker technische bedrijfskunde aan de Hanzehogeschool Groningen. 

Léon BoëllmannLéon Boëllmann