5 augustus: muzikale donderdagmiddag met twee organisten in de dop

Organist Bram Hulsebos met twee kinderenTijdens de bouwvak is de kerk op donderdagmiddag open. 12 augustus van 13.30 - 16.00 uur voor het laatst. 

Er is tot nu toe veel belangstelling. Kerkgangers, die door corona de kerk het laatste anderhalf jaar gemist hebben (de kerkdiensten zijn ondertussen wel weer begonnen), vakantiegangers, winkelend publiek dat even van de winkelkoers is afgeweken. Belangstelling voor de geschiedenis van de kerk en van Veendam - dat zeker; verbazing, zelfs bij Veendammers, over het rijke culturele verleden van deze veenkolonie en de rol die de Grote Kerk daarbij gespeeld heeft.
 
Jeugd, niet geïnteresseerd in geschiedenis, maar wel in techniek: hoe werkt zo'n orgel nou eigenlijk; en het carillon - met die bijzondere overbrenging, hoe gaat dat? Organist Bram Hulsebos en beiaardier Vincent Hensen zijn die vragen wel toevertrouwd. Enthousiast hebben ze over orgel en carillon verteld. 
 
Twee kinderen gingen met hun oma naar de organistenkamer. Ze waren nieuwsgierig. En Bram vertelde, maar liet de kinderen vooral ook uit proberen: de ene speelde en de ander koos het geluid (het register) erbij. Ze vonden het prachtig, vooral omdat Bram hen op deze ontdekkingstocht begeleidde. Misschien dat het enthousiasme leidt tot een vervolg... twee organisten in de dop? 
 
Een geboren en getogen Wildervanker die al lange tijd in Emmen woont (maar Veenkoloniaal in hart en nieren blijft...) was er de vorige week ook al, hij kwam voor de tweede keer: gegrepen door de klanken van het orgel. 
 
Een gepensioneerd meubelmaker, die sinds kort in Veendam woont. Nieuwsgierig naar het kerkgebouw; en bereid om de poot van een knielbankje te repareren - zo maar. Prachtig!
 
Twee geslaagde middagen en nu nog één te gaan. De laatste muzikale donderdagmiddag is op donderdag 12 augustus: organist Doewe Kraster is er. En ook Vincent Hensen is weer van de partij. U bent welkom!