Archief Schmidt-Marlissa geschonken

Kerkmusicus, organist en publicist Herman Zandt (1935-2012) heeft een mooi en informatief boek over het echtpaar Schmidt-Marlissa geschreven. Dit echtpaar heeft tussen 1925 en 1946 in de provincie Groningen en in het bijzonder in Veendam op muzikaal gebied een onderbelichte en door velen onderschatte rol gespeeld; de naspeuringen van Zandt en zijn publicatie hebben veel waardevols aan het licht gebracht. Het boek is in 2018 uitgekomen - het eerste exemplaar werd in onze kerk aan wethouder Velema overhandigd door Herman Zandt jr.; hij heeft dit postuum eerbetoon aan zijn vader gerealiseerd.

Mevrouw Ursula Zandt-Stotzka, weduwe van Herman S.J. Zandt, heeft het archief van haar man over het echtpaar Schmidt-Marlissa aan de stichting geschonken. Er zitten veel mooie, authentieke stukken tussen. O.a. een 78 toeren schellakplaat uit 1920 waarop Fried Schmidt-Marlissa zingt (hij was namelijk naast musicus, componist, organist en dirigent ook bariton/tenor - en bepaald niet onverdienstelijk. De opname is te vinden onder het tabblad 'Audio'.

Naast dit archief schonk mevrouw Zandt ook nog een aantal gravures, programma's en oude reisgidsen aan de stichting - om te verkopen ten bate van de orgelrestauratie. De gravures en prenten worden 20 en 21 maart geveild door Veilinghuis Omnia, Hoogezand (zie het Orgelblog hiernaast). De reisgidsen en programma's worden via Marktplaats verkocht. Het gaat om Duitse gidsen uit de periode 1989 - 1956. Ze zijn uitgegeven door Bädeker, Grieven en Woerl. Programma's zijn er o.a. van de 'De Lindenbörg' van H.G. Bleeker en 'Hollands Glorie' van A. Hoekstra. Belangstelling? Mail ons via grotekerk.veendam@gmail.com

Niet om te verkopen, maar voor de bibliotheek van de stichting ontvingen we van mevrouw Zandt 2 manuscripten, vermoedelijk uit de 17e eeuw. We zijn aan het uitzoeken wat het is en welke waarde ze hebben. Van elk manuscript vindt u hieronder de eerste pagina.

We zijn mevrouw Zandt erg dankbaar voor deze royale schenking!

Manuscript van onbekende componist

Sigr. Anton. Caldara