Avondmaalstafel gerestaureerd

22 januari 2021 heeft schrijnwerker-houtsnijder Tico Top uit Kruisweg de gerestaureerde eikenhouten avondmaalstafel teruggebracht naar de kerk. De door houtworm aangetaste beukenhouten onderpoten zijn door hem vervangen. De nieuwe onderpoten zijn van eikenhout en passen qua houtsoort en vorm uitstekend bij de oude avondmaalstafel. In de tafel zaten verder gelukkig geen sporen van houtworm. 

Avondmaalstafel uit 1662De plaats Veendam ontstaat rond 1640. De kerkelijke gemeente wordt in 1655 gevormd. Dan krijgt de veenkolonie ook zijn naam: Veendam. In de eerste jaren is er geen kerkgebouw. De kerkdiensten worden gehouden in het huis van Adriaan Geerts Wildervanck (aan het Bocht-Oosterdiep). De Grote Kerk is in 1662 gebouwd. In dat jaar maakt schrijnwerker-houtsnijder Augustinus Thomas deze avondmaalstafel. Tegelijk met de avondmaalstafel maakt Thomas de Ommelander herenbank, die aan de noordkant van de kerkzaal staat.
Op de avondmaalstafel staat een tafelkruis van recenter datum. Een oude Statenbijbel ligt opengeslagen bij Spreuken 3.  

De avondmaalstafel staat sinds april 2020 niet meer op het liturgisch centrum, maar meer achter in de kerk bij de noordmuur. Links-achter de avondmaalstafel staat de grafsteen van ds. Wilhelmus Palmer. Van 21 pril 1679 tot zijn overlijden op 20 februari 1686 predikant van de Hervormde Gemeente Veendam. Ds. Palmer is de tweede predikant, naast ds. Henricus Hermannius.