Fried Schmidt-Marlissa zingt (1920)

Berlijn, 1920 - Fried Schmidt-Marlissa, 26 jaar oud, zingt.
Herman S.J. Zandt (1935-2012), kerkmusicus, organist en publicist, heeft een zeer informatief boek over het echtpaar Schmidt-Marlissa-Gelzenlechter geschreven. Dit echtpaar heeft tussen 1925 en 1946 in de provincie Groningen en in het bijzonder in Veendam op muzikaal gebied een onderbelichte en door velen onderschatte rol gespeeld. De naspeuringen van Zandt en zijn publicatie hebben veel waardevols aan het licht gebracht. Het boek is in 2018 uitgekomen - het eerste exemplaar werd in de Grote Kerk aan wethouder Velema overhandigd door Herman Zandt jr.; hij heeft dit postuum eerbetoon aan zijn vader gerealiseerd.

Mevrouw Ursula Zandt-Stotzka, weduwe van Herman S.J. Zandt, heeft het archief van haar man over het echtpaar Schmidt-Marlissa-Gelzenleuchter aan de stichting geschonken. In dit archief zijn veel mooie, authentieke stukken te vinden. Daarnaast heeft ze een aantal gravures en oude boeken geschonken, die we mogen verkopen ten bate van de orgelrestauratie. We zijn haar voor deze schenking zeer erkentelijk!   
Het Schmidt-Marlissa-archief bevat onder andere een 78 toeren schellakplaat uit 1920 waarop Fried Schmidt-Marlissa zingt. Schmidt-Marlissa was namelijk naast musicus, componist, organist en dirigent ook bariton-tenor - en bepaald niet onverdienstelijk. U hoort hem hier zingen, met orkest en achtergrondkoor; het is een opname uit 1920, hij was toen 26 jaar oud.