Muzikale woensdagmiddagen

Woensdag 22 en 29 juli en 5, 12 en 19 augustus van 13.30 - 16.30 uur is de Grote Kerk open voor bezichtiging.

De Grote Kerk is het oudste gebouw van Veendam. Het monument is gebouwd in 1662. In de loop van de tijd werd het een aantal keren verbouwd. De grootste verbouwing was in 1767; toen werd het schip vergroot. Bijzonder in de kerk zijn de Herenbanken: de Ommelanderbank uit 1662, de Schippersbank en de Vrouwenbank. Verder verdienen de avondmaalstafel uit 1662 en de preekstoel uit 1767 bijzondere aandacht. Het grote romantische orgel werd in 1824 gebouwd door J.W. Timpe. Dit orgel was rond 1925 niet meer te restaureren en daarom bouwde de Fa. Faber en Dienes in 1928 achter het front een compleet nieuw orgel. Aan dit orgel zijn de namen van Dr. Fried Schmidt-Marlissa en Dr. Albert Schweitzer verbonden.

De openstelling is een initiatief van de Stichting Vrienden van de Grote Kerk te Veendam. Doewe Kraster, Wim van de Laar of Gert-Jan Farenhorst bespelen het orgel. Er zijn rondleiders, die alles kunnen vertellen over de geschiedenis van kerkgebouw en interieur.

De toren kan niet worden beklommen i.v.m. de RIVM-richtlijnen.

De toegang is gratis, er is een klein 'winkeltje' (opbrengst voor restauratie orgel). Een gift in de orgelpijp wordt op prijs gesteld.