Schmidt-Marlissaconcert

zaterdag, 26 september, 2020 - 20:00

Lukas-Jan Schoonbeek en Wietse Ouwejan geven Schmidt-Marlissaconcert.

Aanvang: 20.00 uur, entree: € 10,-.
Organisatie i.v.m. corona (stand van zaken 25 september 2020, 19.00 uur): U wordt buiten de kerk opgewacht. Bij binnenkomst laat u uw naam en telefoonnummer achter, dit is echter niet verplicht. De informatie moet het bron- en contactonderzoek van de GGD helpen in het geval van besmettingen. Indien er  geen besmetting bekend wordt, dan worden uw gegevens na 14 dagen vernietigd. In de kerkzaal koopt u een programma, de verkoper is door een scherm van u gescheiden. U wordt verzocht gepast te betalen; U kunt ook betalen met pinpas (indien gewenst contactloos). Vervolgens wordt u naar uw plaats begeleid. U houdt uw jas bij u. Er is geen pauze. Na afloop wordt de kerk rij voor rij verlaten; de rijen worden een voor een aangewezen.

Twee veelbelovende studenten van Theo Jellema geven een orgelconcert, dat past bij het Faber en Dienesorgel in de Grote Kerk van Veendam. Het zijn Wietse Ouwejan en Lukas-Jan Schoonbeek.

Wietse Ouwejan (*1999) begon met orgellessen op zijn achtste. Lessen kreeg hij van een kennis. Al snel daarna nam hij lessen bij Jochem Schuurman, bij wie hij bijna 10 jaar lessen heeft gevolgd.
Sinds 2016 studeert hij aan het Prins Claus Conservatorium te Groningen. Eerst de vooropleiding, nu de hoofdvakstudie. Les krijgt hij van Erwin Wiersinga en Theo Jellema. Masterclasses volgde hij bij Ville Urponen, Stef Tuinstra, Eric Lebrun, Matteo Imbruno en Wolfgang Zerer.
Wietse Ouwejan is organist van verscheidene kerken in Drachten en omstreken, waaronder de CGK te Drachten en de PKN-gemeente Tijnje-Terwispel.

Lukas Jan Schoonbeek (*1980) volgde op jonge leeftijd orgellessen bij Henk Valk en Wim van de Laar. Lukas-Jan is organist van de Grote Kerk geweest.
Hij studeert orgel aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen. In 2010 sloot hij daar al zijn Bachelorstudie af. Zijn hoofdvakdocent was Theo Jellema. Tijdens zijn studie volgde hij masterclasses bij o.a. Wolfgang Zerer, Edoardo Bellotti, Paolo Crivellaro en Bas de Vroome. Hij behaalde eerste prijzen op verschillende concoursen, waaronder een eerste prijs op het internationale Andriessen/De Klerk concours (2010). In die tijd was hij ook organist van de Gote Kerk in Veendam.
Momenteel is Lukas Jan als organist verbonden aan de Columnakerk te Groningen, alwaar hij het in 2016 uit Leicester overgeplaatste Porritt-orgel bespeelt. Per september 2018 is hij begonnen met de Master Klassieke Muziek aan het Prins Claus Conservatorium bij Erwin Wiersinga en Theo Jellema.
Al eerder voltooide hij zijn studie Technische Bedrijfswetenschappen aan de Rijksuniversiteit Groningen. Lukas Jan is naast zijn orgelactiviteiten werkzaam als docent Technische Bedrijfskunde aan de Hanzehogeschool te Groningen.

Theo Jellema (*1955) studeerde aan het Stedelijk Conservatorium van Groningen bij Wim van Beek. Hij behaalde zijn solodiploma met onderscheiding in 1978. Hij is docent orgel aan conservatoria in Groningen (Prins Claus Conservatorium), Zwolle en Arnhem. Daarnaast is hij stadsorganist in Leeuwaren en orgeladviseur van onder meer de Protestantse Kerk Nederland.

Het orgel is in 1928 gebouwd door de fa. Faber en Dienes, op advies van dr. Fried Schmidt-Marlissa. Schmidt-Marlissa liet zich daarbij o.a. leiden door de ideeën van Albert Schweitzer. De voorkant van het orgel is nog van orgelbouwer J.W. Timpe (1824); het Faber en Dienesorgel is er achter geplaatst.